2014. május 6., kedd

Vitamintár 1# - A-vitamin

  A-vitamin  


Forrásai:

Tojás, tejtermékek, máj, halmájolaj, sárgarépa, zöld és sárga főzelékek, sárga gyümölcsök, halak, túró, szív, vese, paraj, sütőtök. Erősen sárga, zöld és piros zöldségek és gyümölcsök.

Hatásai:

Elsősorban a szem egészségét védi, a szürkületben való látás fő támogatója. Fontos tápanyag a növekedéshez, a csontok, a bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségéhez. Támogatja az immunrendszert a légúti fertőzésekkel szemben.

Hiánya:

Farkasvakság, szemszárasság, fogzománc lassú kialakulása gyermekkorban, bőr és a hámrétegek elváltozásai, fertőzésérzékenység. A-vitamin hiány esetén a bőr berepedezhet, megvastagodhat, érdessé és hámlóvá válhat, de erre manapság már vannak A-vitamin tartalmú testápolók.

Mire jó:

Szembetegségek esetén segíthet, elősegíti a látóbíbor keletkezését. Hozzájárul a túlműködő pajzsmirigy egészségének helyreállításában. Fontos a bőr épségének megőrzésében mert csökkenti a kollagén lebomlását, segíti az újabb kötőszövetrostok képződését így sokáig feszes marad a bőrünk. :) Zsírban oldódó vitamin tehát felszívódásához szükség van zsírokra és ásványi anyagokra. A szervezetben raktározódik ezért nem szabad mindennap szedni, aki májat, spenótot, édesburgonyát és sárgarépát eszik annak valószínű nincs is szüksége pótlásra. Halolaj alapú készítményekben általában tartalmaznak A-vitamint ezért más A-vitamin készítménnyel nem ajánlott együtt szedni.


Puszi:  AnnaBaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése