2013. február 11., hétfő

Tanácsok életkezdő kismanóknak - #1. Albérlet

Aki ismer az tudja, hogy egy 20 éves lány vagyok aki tavaly május végén fogta magát és élete párját és elköltözött otthonról, munkát vállalt és próbál boldogulni a nagybetűs életben.. Tehát az önálló életem csak nem olyan rég kezdődött el, de azért elég ideje ahhoz, hogy némi tapasztalatom már összegyűljön. És pont ezek a tapasztalatok miatt indítom ezt a rovatot, segíteni akarok a hozzám hasonló fiataloknak akik most akarnak kirepülni a szülői fészekből...hát lássunk is neki!!! :)

Albérlet
   Ha végleg elhatároztuk, hogy elköltözünk gyermekkorunk álmodozásainak csodálatos helyszínéről akkor először is egy lakásra lesz szükségünk!! Ilyenkor a legkézenfekvőbb az albérlet. A keresgetésre bőven szánjatok időt, hiszen ki tudja meddig fogtok ott lakni. 
          Nagyon sok újságban és honlapon lehet keresni kiadó lakást, apartmant, szobát.....olvasgassatok és hívjatok fel minnél több telefonszámot és próbáljatok úgy egyeztetni a tulajokkal, hogy egy napra essenek a találkozók, így csak egyszer kell elutazni a cél városba.
         Ha már ott vagy egy lakásnál csinálj néhány képet a környékről, a lépcsőházról és persze a lakásról mert ezek a képek nagyon hasznosak lesznek majd amikor választanod kell a lakások közül. Mindent nagyon, de tényleg nagyon figyeljetek meg!!! Nyugodtan húzzátok ki a függönyöket és kapcsoljátok fel a villanyokat, hogy minden hibát észrevegyetek. Nem azt mondom, hogy direkt a hibákra utazzatok, de ajánlatos mindent észrevenni mert lehet, hogy ugyanannyi pénzért találnátok jobb lakást is. 
        A lakás felszereltsége sem utolsó szempont hiszen nem minden huszonéves rendelkezik mosógéppel vagy hűtővel! Mindenképpen informálódjatok hogy mennyi szokott lenni a rezsi, hogy távfűtés van-e vagy egyedi (mindenképpen az egyedi mellett  döntsetek mert a távfűtés sokkal drágább), hogy mennyire van leszigetelve a ház, vannak-e szomszédok (ha laknak mellettetek, alattatok akkor az melegíti a ti lakásotokat télen), a tájolás is nagyon fontos mert ha nyáron egész délután rásüt a nap az erkélyetekre az nem túl kellemes! Minnél magasabb emeleten laktok annál melegebb lesz nyáron (és a légkondi nagyon sok áramot fogyaszt) és persze annál rosszabb a költözés, cipekedés, közlekedés hiszen a lift is elromolhat!!! A választást jól fontoljátok meg, minden szempontból: közlekedés, munkalehetőség, szórakozás, sport, bolt, posta.
         Ha már ott tartotok, hogy beköltöztök akkor ne írjátok alá rögtön a szerződést (vigyétek el a szüleiteknek vagy egy ügyvédnek), mindenki a saját érdekeit nézi ti is ezt tegyétek!! Ha pénzt adtok át a leendő főbérlőtöknek (foglaló, lakbér, stb...) mindenképpen írjatok átvételi elismervényt amit mindketten aláírtok!!

                                                Remélem tudtam segíteni! Vigyázzatok magatokra! Puszi:     AnnaBaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése